Web shop - prodavnica
  Menu Close

  Uradi sam: Kako postaviti pločice kao profesionalac?

   

  Postavljanje pločica može izgledati kao kompliciran zadatak, ali uz pravi alat, materijale i ovaj vodič, možeš to uraditi kao pravi profesionalac. Evo kako da korak po korak postaviš pločice u svom domu:

  Priprema

  Prvo, moraš se pobrinuti da je podloga na koju ćeš postavljati pločice čista, ravna i stabilna. Podloga može biti beton, šperploča ili cementna ploča, ovisno o mjestu postavljanja. Uvjeri se da je površina bez prljavštine, masnoće i da nema neravnina.

  Alati i materijali

  Potrebni alati:

  • Metar i olovka: Za precizno mjerenje površina i obilježavanje položaja pločica.
  • Uglomer (stolarski kutnik): Alat za obilježavanje pravih uglova i ravnih linija.
  • Libela: Za provjeru ravnosti površine.
  • Rezač za pločice: Za rezanje pločica na potrebne dimenzije.
  • Miksalica za ljepilo: Ako koristiš praškasti ljepilo, koristi se za miješanje.
  • Nazubljena gleterica: Za nanošenje ljepila ravnomjerno po podlozi.
  • Gumena gleterica za fugiranje: Za nanošenje fug mase između pločica.
  • Sunđer: Za čišćenje viška fuga sa pločica.
  • Zaštitna oprema: Rukavice i naočale za zaštitu tokom rada.

  Potrebni materijali:

  • Pločice
  • Ljepilo za pločice
  • Fug mase
  • Nivelatori i kajle
  • Vodootporna membrana (ukoliko je potrebno)

   

  Korak 1: Planiranje i mjerenje

  Pronađi središte sobe i pomoću libele i mjerača povuci linije kako bi podijelio prostor na kvadrante. Ovo će ti pomoći da pravilno rasporediš pločice i izbjegneš sitne komade pločica na ivicama.

  Korak 2: Priprema ljepila

  Pomiješaj ljepilo za pločice prema uputstvima proizvođača. Kada postigneš odgovarajuću konzistenciju, pusti ljepilo da odstoji nekoliko minuta kako bi se aktivirale kemikalije. Ovo je poznato kao „sazrijevanje“ ljepila.

   

   

  Korak 3: Nanošenje ljepila

  Koristi nazubljenu gletericu kako bi ravnomjerno rasporedio ljepilo po podlozi. Drži gletericu pod uglom od 45 stepeni kako bi napravio ravnomjerne žljebove koji će osigurati dobro prijanjanje pločica.

  Korak 4: Postavljanje pločica

  Počni postavljanjem pločica od središta prostorije prema ivicama. Pritisni svaku pločicu čvrsto u ljepilo i blago je pomjeri lijevo-desno kako bi se ljepilo ravnomjerno rasporedilo. Koristi križiće i kajle između pločica kako bi osigurao ravnomjerne fuge.

  Korak 5: Rezanje pločica

  Za ivice i uglove ćeš vjerovatno morati da režeš pločice. Izmjeri potrebnu veličinu i koristi rezač za pločice kako bi napravio precizne rezove. Ako postavljaš pločice oko cijevi ili drugih prepreka, možeš koristiti bušilicu sa odgovarajućim nastavkom za kružno rezanje.

   

   

  Korak 6: Fugiranje

  Nakon što su pločice postavljene i ljepilo se osušilo (prati uputstva proizvođača za vrijeme sušenja), ukloni razdjeljivače i počni sa fugiranjem. Koristi gumenu gletericu kako bi fugirao prostor između pločica. Drži gletericu pod uglom od 45 stepeni i nanosi fuge dijagonalnim pokretima kako bi popunio sve prostore.

  Korak 7: Čišćenje viška fuga

  Prije nego što se fuga potpuno osuši, koristi vlažan sunđer da očistiš višak sa površine pločica. Nemoj koristiti previše vode jer to može oštetiti fuge. Nakon što se fuge potpuno osuše, koristi specijalno sredstvo za čišćenje kako bi uklonio ostatke fuga sa pločica.

  Korak 8: Završni radovi

  Kada su pločice i fuge potpuno suhe, nanesi zaštitni sloj na fuge kako bi ih učinio vodootpornim i lakšim za čišćenje. Instaliraj sve lajsne i prelazne trake kako bi završio projekt.

  Prateći ove korake, možeš samostalno postaviti pločice kao pravi profesionalac i uživati u svom novom podu ili zidu!

   

   

  Ukoliko imaš bilo kakvih pitanja kontaktiraj nas na webshop@enmon.ba ili pozovi 065 58 58 58

  Objavi svoj komentar