;
Koristimo "kolačiće" kako bi poboljšali upotrebljivost prodavnice. Ukoliko nastavite korišćenje prodavnice, Vi prihvatate uslove korišćenja. Više informacija

Trendovi u uređenju enterijera - lavaboi od prirodnog kamena

10. 10. 2023.

Trendovi u uređenju enterijera - lavaboi od prirodnog kamena

U svijetu modernog uređenja enterijera, sve više se akcenat stavlja na dizajn, pored same funkcionalnosti. Ukoliko ste imali priliku da posjetite neke od najpoznatijih svjetskih hotela ili restorana, vjerovatno ste primijetili stil uređenja kupatila koji vas je ostavio bez daha. Upravo to je efekat koji će kameni lavaboi ostaviti na oko posmatrača. Danas se sve više ljudi okreće prirodnim materijalima kako bi stvorili prostor koji je elegantan, ali i funkcionalan. Kameni lavaboi su polako, ali sigurno, postali jedan od najinteresantnijih trendova u svijetu kupatilskih sanitarija, koji svakim danom postaju sve popularniji. Ovi prelijepi i praktični elementi su zapalili svjetsku scenu uređenja kupatila, unoseći neopisivu dozu luksuza i prirodnog šarma u ista.

U ovom blogu, pozabavićemo se nekim od ključnih razloga zašto su kameni lavaboi za kupatilo postali tako popularni, i kako ih možete uključiti u svoj dizajn kupatila.

 

Prirodna ljepota u koju ćete se zaljubiti

 

Kameni lavaboi za kupatilo privlače pažnju svojom prirodnom ljepotom i jedinstvenim dizajnom. Svaki kameni lavabo je unikatan, jer je izrađen od prirodnog kamena kao što su mermer, granit, oniks ili travertin. Kao što je u prirodi nemoguće naći dva potpuno ista kamena, tako je i nemoguće pronaći dva potpuno ista kamena lavaboa. Materijali za izradu kamenih lavaboa dolaze u različitim bojama i teksturama, omogućavajući vam da pronađete lavabo koji će se savršeno uklopiti u vaš dizajn kupatila. Mermerni lavaboi donose čisti luksuz i eleganciju, dok je granit otporan na toplotu i ogrebotine, i ima mnogo prirodniji izgled. Što se tiče oniksa, on je poseban kamen, ima prozirne ili poluprozirne osobine, pa se često koristi za osvjetljene lavaboe, kako bi se stvorio efekat svjetlosti kroz kamen. Travertin je prirodan kamen, sa šarama i poremećajima, unosi rustični izgled, lavaboi od travertina nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Sve je stvar finesa, vašeg ukusa i želja, pustite mašti na volju i stvorite svoje savršeno kupatilo.

 

Izdržljivost i trajnost kamenih lavaboa

 

Kamene lavaboe za kupatilo posebno odlikuje dugotrajnost i poprilična izdržljivost. Ili da kažemo: čvrsti su poput stijene, ali bukvalno! Šta ovo znači? Zamislite materijal koji može da traje godinama, ne gubi boju, funkcionalnost, niti čvrstinu - to je prirodni kamen. Ovi lavaboi su otporni na ogrebotine, toplotu i vlagu, što ih čini savršenim izborom za kupatila koja se svakodnevno koriste. Uz pravilno održavanje, mogu trajati decenijama ili čak i duže, bez opasnosti da izblijede ili promijene boju. Dakle, investicija u kameni lavabo za kupatilo je po principu "kupi i ne razmišljaj više", vjerovatno će ga vaši nasljednici koristiti u nepromijenjenom stanju za nekoliko decenija.

 

Ogroman broj varijacija, boja i dizajna - čini vaš izbor slatkim mukama

 

Kameni lavaboi za kupatilo dolaze u različitim dizajnima i oblicima, što vam omogućava da izaberete onaj koji najbolje odgovara vašem ukusu, kao i samom prostoru u kupatilu. Možete izabrati klasične okrugle ili pravougaone modele, ali takođe postoje i nekonvencionalni oblici poput zakrivljenih i asimetričnih. Neki kameni lavaboi za kupatilo imaju jednostavne i čiste linije, dok drugi imaju složene i ukrasne detalje. Poprilično su popularni lavaboi od oniksa, sa osvjetljenjem, kao i lavaboi sa nepravilnim, rustičnim ivicama. Odluka neće biti laka, ali izbor je vaš, sigurni smo da ćete odabrati svoj idealan lavabo.

 


 

Ekološka svijest i uticaj na okolinu

 

Zašto su kameni lavaboi bolji izbor po prirodu? Proizvodnja kamena ima poprilično manji uticaj na prirodnu sredinu od nekih drugih sintetičkih proizvoda, a pri tom je i obnovljiv resurs. Zatim, već smo pomenuli da uz pravilno održavanje, ovi lavaboi mogu potrajati i nekoliko decenija, dakle, smanjuje se odlaganje i otpad, jer nema potrebe često da se mijenjaju. Možda kameni lavaboi nisu potpuno ekološki neutralni, njihova upotreba može doprinijeti smanjenju ekološkog uticaja u poređenju sa nekim drugim materijalima. Pojam održivosti nije usko vezan na materijal od kog se nešto izrađuje, već i u načinu na koji se proizvodi, transportuje, koristi i održava. Kameni lavaboi često imaju prednosti u više ovih aspekata, što ih čini dobrom opcijom za one koji teže ekološki odgovornijem načinu uređenja kupatila.

 


 

Ako ste nakon dosadašnjeg teksta počeli da razmišljate o kamenom lavabou u vašem kupatilu, ovo su neke stvari koje biste trebali da znate:

 

  1. Kombinujte ga sa kamenim pločicama: Kombinacija kamenog lavaboa, kamenih pločica ili drugih kamenih elemenata u kupatilu može da bude pun pogodak. Na ovaj način ćete dobiti jednu harmoničnu i unikatnu sredinu koja će svakoga ko je vidi oboriti sa nogu.

  2. Razmislite o osvjetljenju: Pažljivo postavljena rasvjeta može naglasiti konture i izgled lavaboa, i posebno istaći njegovu ljepotu. Najbolji način da se ovo postigne je postavljanje osvjetljenja iznad i/ili ispod lavaboa.

  3. Održavanje: To što se radi o prirodnom kamenu, ne znači da lavabo ne treba da se održava. Sigurno će se vremenom i upotrebom prljati, samim tim osnovno održavanje je potrebno kako bi zadržao svoj luksuzan izgled. Na sreću, održavanje je vrlo jednostavno, blagi detardžent i topla voda su uglavnom sasvim dovoljni za redovno čišćenje.

 

 


 

Kao što ste mogli pročitati u dosadašnjem dijelu teksta, kameni lavaboi nisu obične kupatilske sanitarije, oni su investicija u dugoročnu ljepotu i dizajn vašeg kupatila. Njihova primjena pored stambenih prostora, postaje sve zastupljenija u modernim kafićima i restoranima, luksuzim hotelima kao i penthausima, odnosno kod svih koji vide iza granica osnovne funkcionalnosti i žele da uživaju u samoj i čistoj prirodnoj ljepoti.

Nadamo se da smo vam uspješno predstavili trend koji je zapalio svijet, i možda se baš vi nakon čitanja ovog teksta odlučite za postavljanje kamenog lavaboa u vaš dom. Ispod teksta, možete pogledati našu galeriju i pronaći inspiraciju za uređenje vašeg kupatila.

 

*sve fotografije su samo inspirativnog karaktera, za dostupne modele pošaljite nam upit na webshop@enmon.ba ili pozovite 065 58 58 58