Ukazujemo Vam na par stvari na koje treba da obratite pažnju:

IZBOR MATERIJALA

„Svako ljepilo će da zalijepi ali je pitanje koliko će ljepilo da drži“ jedna je od čuvenih izjava dobrih majstora. 

Većina majstora manje neravnine na podu i zidovima riješava sa većim nanosom ljepila. IPAK, to nije osnova funkcija ljepila za keramiku tako da ukoliko nanos prelazi 1cm, naš savet je da primjenite mase za izravnavanje podova (nivelisanje) a kod zidova mašinski malter.

Ukoliko je potrebna MASA ZA IZRAVNJAVANJE PODA, važno je da Vi ili majstor odaberete masu koja ima veću fleksibilnost i brzinu sušenja (označeno na pakovanju). Standardno vrijeme potpunog sušenja svih cementnih proizvoda je 28 dana! Ipak, tehnološke inovacije su omogućile da se ovaj proces djelimično ubrza tako da možete za 5-7 dana da nastavite postavljanje.

Sljedeći korak je hidroizloacija. „Voda nađe put“ tako da je bitno da izbjegnete komplikacije ako voda nađe put kroz ćoškove ili nedovoljno popunjene fuge. Hidroizolacioni premazi se primjenjuju adekvatno samo na vertikalnim površinama. Oni prave mikrofilm („foliju“) kada se premažu i dobro sprječavaju prodor vode. Na horizontalnim površinama, zbog slijeganja zgrade i pomjeranja koja se dešavaju uvijek i stalno, nisu dobro rješenje jer kao i svaki tanak sloj – pucaju. Na podnim površinama se primjenjuje (savjet je i na zidnim) hidroizolacioni malteri (na cementno-polimernoj osnovi) i oni stvaraju nanos od nekoliko milimetara koji je fleksibilan i spriječava pucanja prilikom slijeganja i pomjeranja tla. BITAN dio svake hidroizolacione postavke su ivice, prelazi (dilatacije) i ćoškovi. Oni su pod posebnim pritiskom deformacije tako da je veoma važno da primjenite hidroizolacione trake i uglove. 

Prilikom odabira ljepila za keramiku i fug masu važno je da znate da se oni označavaju jasno na pakovanjima i na taj način (bez obzira na brend) možete znati šta kupujete:

  • Ljepilo za unutrašnju ugradnju podnih i zidnih upojnih pločica manjih dimenzija (C1)
  • Ljepilo za spoljnu i unutrašnju podnih i zidnih manje upojnih pločica srednjih dimenzija (C2)
  • Ljepilo za spoljnu i unutrašnju podnih i zidnih neupojnih pločica velikih dimenzija (C2 S1)
  • Fug mase za spoljnu i unutrašnju podnih i zidnih spojnica (CG2)

I kod odabira ostalih materijala (silikona, odvoda, cijevi i sl.) bitno je da provjerite karakteristike i dobijete preporuku na osnovu konkretne potrebe koju imate.

IZMJENE „NA LICU MJESTA“

Sve se lijepo isplanira a onda nešto ne može ? Dešava se naravno ali je važno da ne donosite odluke o promjenama impulsivno. Tražite argumente i opcije i uvijek razmislite kako će te promjene uticati na konačan izgled i funkcionalnost prostora.

„NADGLEDANJE“ UGRADNJE

Uvek otvoreno pitanje je da li treba pustiti majstore da rade ili pratiti izvođenje? Naš savjet je da pratite izvođenje, dovoljno da možete ukazati na eventualne promjene u odnosu na plan ili vidljive propuste. Majstori to neće voljeti (uglavnom) ali na ovaj način Vi možete biti mirniji da ste uradili šta je do Vas da do problema ne dođe. 

I na kraju, veoma važan savjet je da odmah, čim je to moguće testirate kako je šta ugrađeno. To je konačna potvrda funkcionalnosti svega što je ugrađeno i dobro je da isto provjerite dok su majstori još tu. 

 

Ukoliko imaš bilo kakvih pitanja kontaktiraj nas na webshop@enmon.ba ili pozovite 065 58 58 58