;
Koristimo "kolačiće" kako bi poboljšali upotrebljivost prodavnice. Ukoliko nastavite korišćenje prodavnice, Vi prihvatate uslove korišćenja. Više informacija

Vertikalne pločice - trend koji osvaja svijet

15. 08. 2023.

Vertikalne pločice - trend koji osvaja svijet

Da li vi razmišljate da postavite vertikalne pločice?

 

Bez obzira da li vas zanima ovaj najnoviji trend ili tražite inspiraciju za specifične dizajn ideje kako biste transformisali svoj dom, u ovom blogu predstavićemo vam sve što treba da znate o vertikalnim pločicama na dohvat ruke, ili da kažemo na klik prsta.

 

Kakve su to vertikalne pločice?

 

U osnovi, vertikalna pločica je zidna pločica koja je postavljena uspravno umjesto u uobičajenom horizontalnom položaju. Odnosno, vertikalna pločica je sasvim obična pločica koja je postavljena uspravno radi izazivanja nešto drugačijeg vizuelnog efekta. Kakav uticaj ovaj način postavljanja keramičkih pločica ima na prostor, možemo vidjeti u nastavku teksta.

Trend postavljanja pločica vertikalno je nastao kao inovativna reinterpretacija klasičnih metro pločica. Postavljanje metro pločica uspravno ne samo da uvodi novu dimenziju u klasičan izgled, već i usmjerava pogled prema gore, stvarajući iluziju viših plafona.

Svaki geometrijski oblik može funkcionisati u vertikalnom rasporedu. Kada se pločica postavi uspravno, smatra se vertikalnom pločicom - bez obzira na oblik pločice.

 

Zanimljivost: Vertikalne pravougaone pločice koje nisu poređane često se nazivaju vertikalnim mrežama pločica.

 

Vertikalno ili horizontalno postavljanje pločica: Šta vi preferirate?

 

U teoriji, izbor između vertikalnog i horizontalnog postavljanja pločica zavisi od estetike koju želite postići. Vertikalno postavljanje pločica privlači pogled prema gore i vizuelno produžava prostor. To čini vertikalne pločice izvanrednim izborom za isticanje tačaka fokusa ili stvaranje iluzije visine u prostoriji. Sa druge strane, horizontalne pločice imaju sposobnost da vizuelno prošire prostor.

Ako želite da nizak zid djeluje više, možete se odlučiti za vertikalni raspored. Ako želite da proširite manji prostor, horizontalni raspored bi mogao pomoći.

Još jedan aspekt koji treba uzeti u obzir je kreativnost. Horizontalne pločice se možda više uklapaju u tradicionalan ili klasičan izgled. Međutim, ako želite nešto jedinstveno, vertikalne pločice su popularne u savremenom dekoru i imaju sposobnost da se uklope sa stilovima kao što su minimalizam i boho, pružajući poseban šarm.

 

Usklađivanje vertikalnih i horizontalnih pločica

 

Ipak, prije nego što se odlučite za isključivo vertikalno ili horizontalno postavljanje pločica, važno je napomenuti da nigdje ne piše niti je obavezno da pločice moraju da stoje samo horizontalno ili samo vertikalno, budite kreativni!

Ponekad je kombinacija vertikalnih i horizontalnih pločica upravo ono što prostoru treba. Nekoliko popularnih uzoraka pločica slijedi ovu filozofiju. Na primjer, uzorak pločica u "trčećoj varijaciji" ukrašava površine postavljanjem metro pločica i vertikalno i horizontalno, stvarajući zanimljive oblike "L". Još jedna popularna tehnika uključuje isticanje vertikalnih tuš pločica - često se kombinuje sa vertikalnom trakom mozaik pločica (da, vertikalno postavljena) većih horizontalnih pločica. (Više o ovoj ideji za dizajn kasnije.)

 

Koje su najpopularniji šabloni i dizajni sa vertikalnim pločicama?

 

Sada, pokušaćemo da vam predočimo neke od najpopularnijih svjetskih trendova u dizajnu enterijera, no, moramo napomenuti da su ovo samo neki od šablona i varijacija. Mogućnosti su zaista neograničene, i sve zavisi od vaše mašte i kreativnosti. Nadamo se da ćete u ovom tekstu pronaći nešto što će vas inspirisati, i možda baš neko od vas uspostavi novi trend u postavljanju vertikalnih pločica. Pa da počnemo...

 

Vertikalne metro pločice: Simfonija za oči

 

Metro pločice oživljavaju u novim dimenzijama kada su postavljene vertikalno, predstavljajući inovativan obrt klasičnog dizajna. Imajte na umu da vertikalna pločica metro ima razmak, dok vertikalno naslagana metro pločica (ili vertikalno naslagana pločica) nema. Dakle, možda ćete vidjeti i vertikalnu pločicu metro koja se naziva „vertikalna offset pločica“. Uobičajeni šablon od cigle/metro je jednostavno okrenut za 90 stepeni da bi se postigao ovaj izgled.

 

Elegancija vertikalnog slaganja (takođe poznata kao vertikalna mreža pločica)

 

Bliski rođak vertikalnih metro pločica. Kod ovog načina slaganja pločica dobija se jedinstven estetski prikaz. Razlikovanje ova dva obrasca je jednostavno - vertikalni raspored se odvaja od neujednačenog rasporeda karakterističnog za vertikalne pločice sa razmakom. Razumjevanje ove razlike i pravilno korišćenje terminologije je ključno kako bi se uspješno prenijela vaša dizajnerska vizija majstorima i instalaterima.

Dilema kada usvojiti raspored sa razmakom ili uredan raspored sa vertikalnim pločicama zavisi od suptilnog balansa. Vertikalne pločice sa razmakom zadržavaju više klasični izgled metro pločica, dok raspored sa razmakom dodaje element igre. S druge strane, vertikalni raspored sačinjava harmoničan raspored koji unosi red u vaš prostor.

Vertikalne pločice u dizajnu ograde

 

Međutim, sve vertikalne pločice se ne ograničavaju na pravougaoni oblik. Zaista, sljedeća dizajnerska ideja proizilazi iz heksagonalnih pločica. Kada se izdužene heksagonalne pločice postave vertikalno, rezultat podsjeća na ikoničnu ogradu u obliku konjičkih šiljaka - posebno ako se koriste bijele pločice. Vertikalna ograda od heksagonalnih pločica stvara nostalgičan, ali zabavan izgled koji sigurno ostavlja snažan utisak.

Vertikalne talasaste pločice

 

Vertikalne pločice često koriste prave linije, ali to ne mora biti slučaj. Sve dok pločice stvaraju osjećaj vertikalnog pravca, vertikalne pločice mogu biti u bilo kom obliku - sa ravnim ivicama ili ne, kao što je kupatilo sa vertikalnim talasastim pločicama na slici ispod.

 

Vertikalni mozaik

Razmišljate o postavljanju mozaika vertikalnih pločica u svom domu? Mozaici i vertikalni rasporedi pločica su veoma kompatibilni. Sigurno nećete pogriješiti!

Dizajn u obliku dijamanta

 

Nema boljeg prijatelja od dijamanta, zar ne? To je ono što smo zamislili, a ova vertikalna kupatila sa pločicama inspirisanim dijamantima to potvrđuju. Uostalom, pogledajte i sami!

 

Evo još nekih ideja koje će vas možda inspirisati u kompletnoj transformaciji vašeg doma. Nadamo se da ste uživali čitajući ovaj blog, i da su vam se rodile neke nove ideje, koje će vam pomoći pri dizajniranju vašeg prostora u budućnosti.


Ukoliko imate nekih pitanja ili nedoumica, naš tim vam je na raspolaganju, slobodno nam pišite na webshop@enmon.ba