;
Koristimo "kolačiće" kako bi poboljšali upotrebljivost prodavnice. Ukoliko nastavite korišćenje prodavnice, Vi prihvatate uslove korišćenja. Više informacija

Tradicionalni stil

26. 02. 2021.

"Inspiraciju za tradicionalni stil nalazimo u određenim istorijskim epohama. Tako imamo viktorijanski, kolonijalni, ali i stilove karakteristične za određena podneblja. Nije ga lako klasifikovati upravo zbog toga što je mješavina pomenutih stilova, ali se može reći da nikako nije modernistički, savremeni, niti minimalistički."

Velike obrađene i definisane površine su važna odlika tog stila u uređenju kupatila. Zidovi i podovi su najčešće obrađeni pločicama koje po dizajnu variraju od istorijskih do vintidž, a oblici mogu biti heksagonalni ili pravougaoni sa oborenim ivicama. Ne isključuje se mogućnost upotrebe nekih tradicionalnih elemenata datog podneblja, kao što su drvene grede, prozori i vrata koji su obrađeni na specifičan način. Koriste se tapete sa floralnim motivima, a ivice između zidova i plafona mogu biti obrađene gipsanim ukrasima.

"Motivi za dekoracije i cijlokupan izgled su preuzeti iz prirode, po uzoru na kamen, drvo, terakotu, a nije isključeno i da se koriste i upravo ovi materijali."

Kada je riječ o namještaju, i u tom slučaju su prirodni materijali najviše zastupljeni. Drvo visokog kvaliteta uvijek može naći primjenu, za klupe, ormariće, stolice, nosače lavaboa i druge funkcionalne elemente. Najčešće se koriste javor, hrast i trešnja, ali sve to zavisi od dostupnosti te vrste drveta u datom regionu.

 

MATERIJALI I BOJE

Metali su, takođe, važna odlika tradicionalnog stila, a naročito ako se koriste za ukrasne sijalice, lampe, okov za namještaj i stolariju, nosače peškira i drugu opremu. Koriste se bronza, gvožđe, mesing.

Što se tiče sanitarija, i tu je izbor sveden na upotrebu prirodnih materijala kao što su kamen i porcelan. U posljednje vrijeme, sa razvojem tehologije, pojavili su se, i kompozitni, takozvani "Solidsurface" materijali, koji imaju sve karakteristike drveta, kamena, porcelana i sl. Rade se u širokoj paleti dezena, a primjenjuju se u prostorijama gdje je visok nivo vlage. Ovi materijali su se dobro pokazali za izradu lavaboa i radih ploča jer se lako održavaju, izdržljivi su na vlagu i visoke temperature, izgledaju kao prirodni, a ukoliko dođe do površinskog oštećenja, moguća je i reparacija.

Boje koje se koriste su najčešće svetlih tonova, od bijele, preko bež do tamnije braon. Može se desiti da se pojavi i neka tamnija plava i crvena boja koje su usko vezane nasljeđem u uređenju enterijera datog podneblja. Tekstilne prostirke, peškiri i druga oprema su, takođe, u svijetlijim bojama i upotpunjuju skladan doživljaj ovog prostora.

Pogledajte različite stilove u unutrašnjosti, možda će neki od njih biti idealni za vas i vaš dom iz snova.

Industrijski stil

Minimalizam u kupatilu

Klasika savremenog doba

Skandinavski stil